Møter og turer

Møtene holdes på de angitte torsdager kl. 18.30 i Grefsenkollveien 8D på Grefsen. Stedet ligger akkurat 166m gange fra Akebakken bussholdeplass (linje 56) og litt lengre fra Brannvaktveien holdeplass for linje 22 og 25. Sjekk rutetider på Trafikanten. Det er også gode parkeringsmuligheter.

På hvert møte tar vi for oss et amatørastronomisk tema. Møteformen er uformell og vi innleder vanligvis med et innlegg om temaet. Deretter følger vi opp med spørsmål og diskusjoner. Etter en kort pause har vi sosialt samvær hvor er rikelig med tid til å spørre om hva som helst man måtte lure på. Tema for neste møte blir bestemt på det foregående møte og publisert på vår hjemmeside fortløpende.

Varighet ca. 2 1/2 til 3 timer.

Observasjonsturer til Solobservatoriet, Harestua

Oppdatering februar 2024: Solobservatoriet er stengt på tredje året, så det er p.t. usikkerhet i forhold til turer. Vi håper de gjenåpner om ikke lenge, men det er usikkerhet rundt hva som skjer.

Observasjonsturene er uformelle og sosiale overnattingsturer til Solobservatoriet på Harestua i Oppland. Stedet ligger nesten 600m over havet, og har gode observasjonsforhold. Du må være medlem, og du må ha bil for å delta på turene.  Turene er beregnet for så vel nybegynnere som viderekomne.

Husk kjetting eller pigger!

Det er veldig viktig å ha minimum pigger på bilen eller aller helst å ha med seg hurtigkjetting. Uten dette kan man få store problemer med å komme opp de bratte bakkene til Solobservatoriet. Dette gjelder spesielt sent på høsten, vinteren og på våren. Tidlig på høsten er det bart og fin vei.

Observasjonssteder i Oslo området

Grønmo

Den gamle fyllingen er omdannet til et større gressdekket området, og det er gode observasjonsforhold mindre enn 150 meter fra utfartsparkeringen. Det er en bom omtrent der hvor P’en er på kartet, så man må ha en tralle eller eller pulk om vinteren for å få frem tyngre utstyr. Parkeringsplassen er opplyst om vinteren siden den er endepunkt for lysløypa fra Skullerud, men rett rundt svingen opp på kollen ved den lille «gassbua» er det rimelig mørkt og med en nydelig horisont mot øst, syd og syd-vest. Ikke akkurat «Bortle 2«, men kanskje noen av de beste forholdene så nær Oslo.

Bysætermåsan

Det er uendelig mange år siden vi hadde noen organiserte kvelder på Bysætermåsan eller andre steder utover Solobservatoriet. Man kan imidlertid dra dit på egenhånd, eller avtale med andre medlemmer og ta en kveld der.

Bysætermosan er en parkeringsplass ved en myr langt inne i skogen mot Enebakk. Myra fryser over om vinteren og med relativt god horisont er dette det beste observasjonsstedet i relativt kort avstand fra Oslo (30 minutter fra Oslo S) som vi vet om. Her kan du stå hvor du vil, men husk at det kan komme en og annen bil i løpet av natta (uten at jeg kan begripe hva de gjør der ute.) Det er også mulig å tusle bort til det ene huset der og be dem pent om å slå av utelyset om det blir for plagsomt.

Fornebu

Fornebu var engang vår hovedflypass, men siden Garderdermoen tok over i 1999/2000 er området blitt delvis bebygd av næringsbygg og boliger. Den søndre delen er satt av til naturreservat, og ned mot sjøen er vel dette det mørkeste området i Oslo vest / Bærum med flott sydhorisont. Etter de siste utbyggingene de senere årene må man gå noen hundre meter ut mot Storøyodden for å finne brukbare observasjonsplasser.

Sollihøgda

Sollihøgda er også en mye benyttet observasjonsplass, men det kan være forhold som gir lokal tåke der oppe selv om det er klarvær i byen.

Kjørebeskrivelse Sollihøgda

  • Følg motorvei til Sandvika og sving av på E16 mot Hønefoss.
  • Når man begynner å nærme seg toppen av Sollihøgda (noen hundre meter fra toppen, før den siste kneika) så går det en grusvei inn til høyre like ved en radiomast/mobilantenne. Følg denne veien opp forbi kirka (synlig gjennom skogen til venstre) til du kommer til en stor parkeringsplass. Her er det fint å stå og observere.
  • Man kan også kjøre videre inn til en liten parkeringsplass ved en bom.