Astronomi

Astronomi er en av våre aller eldste vitenskaper. Siden tidenes morgen har menneskene rettet blikket oppover og forsøkt finne forklaringer. Tidlige sivilisasjoners astronomer utførte metodiske observasjoner av nattehimmelen, og kulturgjenstander tilknyttet astronomi fra enda tidligere tider er funnet. Det var imidlertid med oppfinnelsen av teleskopet på begynnelsen av 1600-tallet at faget utviklet seg til en moderne vitenskap.

Historisk sett har astronomi innbefattet disipliner så forskjellige som astrometri, navigasjon, og utvikling av kalendre. Man må også nevne astrologi, en tro om at menneskelige forhold er korrelert med posisjoner av himmellegemer.

Siden det 20. århundre har faget astronomi blitt splittet til observasjonelle og teoretiske grener. Observasjonell astronomi fokuserer på innhenting og analysering av data, hovedsakelig ved hjelp av elementære fysiske prinsipper, mens teoretisk astronomi forsøker å kaste lys over astronomiske objekter og fenomener ved hjelp av datamodeller og analytiske modeller. De to retningene kompletterer hverandre, da teoretisk astronomi forsøker å forklare observasjonelle resultater, observasjonell astronomi blir brukt for å bekrefte teoretiske resultater.

Å være amatør kommer av fransk «amateur», en som elsker, eller på bedre norsk en som virkelig liker det han eller hun holder på med.  Amatørastronomer har bidratt med mange viktige astronomiske oppdagelser, og astronomi er en av de få vitenskapene hvor amatører fortsatt spiller en viktig rolle, spesielt når det kommer til oppdagelser og observasjoner av midlertidige fenomener.

Les videre på norsk Wikipedia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.